ארטישוק ירושלמי

השדה מוכן

האדמה הזרוע באלפי זרעים נסתרים מין העין, מרגישה כמו דף חלק שמחכה לטיפות הגשם הראשונות שיתחילו לצייר עליו.
הפנטזיה הזו על התחלה טריה ורעננה, נקיה מכל הטעויות הישנות שלנו, הדעות הקדומות והביקורת הקשה- זו שמופנית כלפינו ובעיקר זו שמבעבעת מבפנים, הפנטזיה מתחדשת מדי שנה בדיוק בעונה הזו.

הפעם נעשה את זה אחרת, הרי אנחנו כבר גדולים יותר, חכמים יותר ומלאי ניסיון. אבל המציאות לא מייצרת דפים חלקים חיצוניים.
הערוגה החדשה אמנם תנביט בקרוב שפע של ירקות חורף טעימים ופריכים אבל מייד ביחד איתם ינבטו העשבים שאותם נאלץ לעקור שוב ושוב מתוכנו לא לאפשר להם להשתלט על הטוב שאנו עמלים להצמיח.
המקום היחיד שיכול להתחדש הוא נקודת המבט שלנו. הדבר היחיד שבידנו לשנות הוא את עצמנו וגם זה בהרבה עבודה קשה. אבל כשאנחנו משתנים, המציאות מגיבה, כמעט לגמרי מיד באופנים מפתיעים למדי.

מתחת לאדמה, כבר מתחוללת מהפכה סמויה מין העין. בין אם אלו זרעי החורף שפורצים עכשיו את הקליפות שלהם ועוד רגע יפגינו את ההשתנות שלהם מעל פני האדמה ובין אם בחלקות השורשים הסתווים. הבטטות שאת ייחוריהן שתלנו באדמה באמצע מאי ופקעות הארטישוק הירושלמי שכבר מסוף החורף שעבר, אי שם בתחילת מרץ מחכות להיום- רגע ההוצאה המרגש שלהן יחד עם טיפות הגשם הראשנות שביקרו אותנו בשבוע שעבר.
השמש אמנם יצאה בחזרה, אבל זה כבר מאוחר מדי. הסירים הכבדים יצאו מהארון ולשם הם לא יחזרו, אלא יעשו מסלול קבוע מהכיריים לכיור ומשם בחזרה לכיריים, למשך כל העונה הקרירה. עם החזרה לשגרת הבית והחשיכה המוקדמת, נפתחה עונת המרקים והתבשילים ובדיוק ברגע הנכון מגיע הארטישוק הירושלמי, לתת חיזוק לדגנים, לקטניות וכמובן לירקות הבישול הקלאסיים.

מתחת לפני השטח, התפתחה הפקעת שמעוררת סקרנות ועניין בכל סיר שבו משלבים אותה. צלויה בתנור, מטוגנת, במרק, בסלט ובתבשיל, למרות שהיא לא ממש ארטישוק ובכלל לא ירושלמית, היא מביאה המון חדווה חורפית לצלחת.

תעודת זהות

מה זה

ארטישוק ירושלמי, צמח עשבוני עם גאופיט, המוכר בשמו "חמנית הפקעות", טופינמבור, בטטה קסביה- ממשפחת המורכבים. מקורו מצפון אמריקה.
הארטישוק הירושלמי איננו ארטישוק, ואין לו קשר לירושלים. שמו נובע מכך שבאיטלקית נקראת החמנית Girasole ומכאן שמו שובש לירושלים.

עונה

מרץ-אפריל.
נביטה לא אחידה שנמשכת כחודש.

גודל

2 מטר

מרחק שתילה

כל 30 ס"מ.
השתילה צריכה להיות רדודה, עומק של 2 ס"מ, כאשר הפקעות מסודרות לרוחב. במידה ויש ניצני צימוח יש להשאירם חשופים.

ימי גידול

כשבעה חודשים.

המלצות במהלך הגידול

צימוח מאוד מהיר המגיע לגובה רב במהירות. יש לרסן את הגידול (לא לפנק עם השקיה ודישון מרובה), מאחר והעלים והצימוח לגובה יבואו בחשבון על הפקעות. זקוק לשמש מלאה.
הפרחים צהובים בדומה לחמנית, דרושה קרקע אוורירית ודשנה עם השקיה בינונית ואף מועטה. עד לנביטה חשוב לשמור על הקרקע לחה. במידה ושמים בהתחלה קומפוסט אין צורך לדשן במהלך הגידול.
מוכן לקראת הסתיו. בדרך כלל הצמחייה קורסת ובשלב זה יש לבדוק האם הפקעות מוכנות.

מזיקים אפשריים

קימחון, ועודף השקיה שיכול להוביל לרקבונות.

גידול מזרעים

עדיף לגדל מפקעת.

איך שומרים?

לארטישוק הירושלמי יש קליפה דקה שיכולה להפגע בקירור ממושך במקום לח. לכן באחסון קצר טווח, עדיף לעטוף את הפקעות בנייר סופג ולהכניסן לתוך שקית במקרר.

טיפ של אלופים!

הפקעת של הארטישוק הירושלמי מאחסנת בתוכה את הפחמימה אינולין (במקום עמילן) והיא מקור חשוב לפרוקטוז בתעשייה.
יותר מדי זמן.. טען שוב